baner

Strona głowna

Układ pokrywający

Układ szkieletowy

Układ mięśniowy

Układ nerwowy

Układ rozrodczy

Układ krążenia

Układ hormonalny

Układ oddechowy

Układ limfatyczny

Układ pokarmowy

Układ wydalniczy

Układ czuciowy
Układ pokarmowy


Wszystkie rodzaje pożywienia muszą przejść złożony proces rozkładu na substancje odżywcze, których komórki mogą używać do budowy tkanek i pełnienia swoich funkcji. Jest to zadanie dla układu trawiennego(pokarmowego). Każdy kęs pożywienia musi być najpierw rozdrobniony zębami na mniejsze fragmenty. W dalszej fazie procesu fragmenty te ulegają rozkładowi za pomocą enzymów zawartych w ślinie i innych substancji wytwarzanych przez organizm- powstają aminokwasy z białek, cukry proste z węglowodanów, kwasy, które budują tłuszcze nasycone i nienasycone oraz kwasy wchodzące w skład budowy DNA. Otrzymany materiał składa się z tak małych cząstek, że może przedostawać się do najmniejszych naczyń krwionośnych, żeby następnie odżywiać wszystkie komórki wchodzące w skład organizmu. Pozostałości, których organizm nie jest w stanie wykorzystać, są wydalane.

W układzie pokarmowym zachodzi:
  • rozdrabnianie i nawilżanie pokarmu;
  • trawienie, czyli rozkład substancji odżywczych na związki o prostrzej budowie;
  • wchłanianie do krwi związków otrzymanych w procesie trawienia
  • usuwanie niestrawionych resztek w postaci kału.


Układ pokarmowy(przewód żołądkowo-jelitowy) jest zasadniczo skomplikowaną rurą, której początek znajduje się w jamie ustnej, a koniec w dobycie. Z biologicznego punktu widzenia przemieszczanie się treści pokarmowej jest procesem pozakomórkowym. W rzeczywistości, jedynie składniki odżywcze trawionego pokarmu przechodzą przez nabłonek jelita i dostają się do krwiobiegu. Podstawowe narządy układu trawiennego, tj. przełyk, żołądek i jelita mają jednakową strukturę podstawową- ich ścianki zbudowane są z ułożonych w różnych kierunkach warstw mięśni gładkich. Skurcze ułożonych warstwami mięśni ułatwiają przesuwanie treści pokarmowej w przewodzie pokarmowym.

układ pokarmowy


Część elementów układu pokarmowego tworzy przewód pokarmowy. Są to: jama ustna(w której znajdują się zęby oraz język), gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie i jelito grube. W skład układu pokarmowego wchodzą też narządy zwane gruczołami trawiennymi. Zaliczamy do nich: trzy pary ślinianek wytwarzających ślinę, wątrobę, w któej powstaje żółć oraz trzustkę, która produkuje różne enzymy trawienne.

Odcinek przewodu pokarmowego
Opis i znaczenie
Działające enzymy
Miejsce powstawania enzymu
Jama ustna
Pobieranie, mechaniczne rozdrabnianie pokarmu,
mieszanie go ze śliną, wstępne trawienie cukrów.
*amylaza ślinowa
ślinianki
Gardło
Wspólny odcinek przewodu pokarmowego
i oddechowego. Pokarm uformowany
w kęs zostaje połknięty
-
Przłyk
Umięśniony przewód, którym porcja pokarmu jest
transportowana z gardła do żołądka, dzięki fali
ruchów perystaltycznych
-
-
Żoładek
Gromadzenie i mieszanie, częściowe trawienie
białka. Kwas solny, wydzielany przez gruczoły
ścian żołądka, umożliwia działanie pepsyny
i niszczy drobnoustroje chorobotwórcze.
Śluz nawilża pokarm i chroni ścianę żołądka
przed działaniem kwasu.
*pepsyna
gruczoły ściany żołądka
Dwunastnica
Początkowy odcinek jelita cienkiego, w którym
rozpoczyna się intensywne trawienie
białek, tłuszczów i cukrów
*trypsyna rozkłada
białka
*amylaza trzustkowa
rozkłada cukry
*lipaza rozkłada
tłuszcze
trzustkia i gruczoły
ściany dwunastnicy
Dalsze odcinki jelita cienkiego
*Końcowy etap trawienia białek, węglowodanów
i tłuszczów. Dzięki enzymom powstaje mieszanina
substancji odżywczych, wody, witamin i soli
mineralnych oraz niestrawionych resztek
pokarmowych.
*Wchłanianie glukozy, aminokwasów, witamin
glicerolu i kwasów tłuszczowych do kosmków, skąd
wraz z krwią są rozprowadzane po organizmie.
*enzymy zawarte
w soku jelitowym
gruczoły ściany
jelita cienkiego
Jelito grube
*Wchłanianie wody, soli mineralnych i niektórych
witamin.
*Usuwanie niestrawionych resztek w postaci kału.
-
-


Każdy człowiek powinien przygotowywać posiłki, stosując dietę, dostosowaną do wieku i indywidualnych potrzeb, wynikających z trybu życia. Taka dieta zapewnia ciału odpowiednią ilość każdego składnika pokarmowego, a co za tym idzie umożliwia mu prawidłowe funkcjonowanie. Posiłki muszą dostarczać organizmowi dostatecznej ilości energii. Łatwiej je przyporządzić, gdy znamy wartość energetyczną składników. Jest to ilość energii, jaką uzyskamy z określonego pokarmu. Wartość energetyczną podaje się najczęściej w kaloriach(cal.) Jedna kaloria to 4,1868 dżula. Wartość energetyczna naszych posiłków powinna odpowiadać ilości energii, którą zużywamy w ciągu dnia.

Aby obejrzeć filmik z serii "Było sobie życie" o układzie trwiennym kliknij tutaj.