![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||
Strona głowna Układ pokrywający Układ szkieletowy Układ mięśniowy Układ nerwowy Układ rozrodczy Układ krążenia Układ hormonalny Układ oddechowy Układ limfatyczny Układ pokarmowy Układ wydalniczy Układ czuciowy |
Wszystkie rodzaje pożywienia muszą przejść złożony proces rozkładu na substancje odżywcze, których komórki mogą używać do budowy tkanek i pełnienia swoich funkcji. Jest to zadanie dla układu trawiennego(pokarmowego). Każdy kęs pożywienia musi być najpierw rozdrobniony zębami na mniejsze fragmenty. W dalszej fazie procesu fragmenty te ulegają rozkładowi za pomocą enzymów zawartych w ślinie i innych substancji wytwarzanych przez organizm- powstają aminokwasy z białek, cukry proste z węglowodanów, kwasy, które budują tłuszcze nasycone i nienasycone oraz kwasy wchodzące w skład budowy DNA. Otrzymany materiał składa się z tak małych cząstek, że może przedostawać się do najmniejszych naczyń krwionośnych, żeby następnie odżywiać wszystkie komórki wchodzące w skład organizmu. Pozostałości, których organizm nie jest w stanie wykorzystać, są wydalane. W układzie pokarmowym zachodzi:
Układ pokarmowy(przewód żołądkowo-jelitowy) jest zasadniczo skomplikowaną rurą, której początek znajduje się w jamie ustnej, a koniec w dobycie. Z biologicznego punktu widzenia przemieszczanie się treści pokarmowej jest procesem pozakomórkowym. W rzeczywistości, jedynie składniki odżywcze trawionego pokarmu przechodzą przez nabłonek jelita i dostają się do krwiobiegu. Podstawowe narządy układu trawiennego, tj. przełyk, żołądek i jelita mają jednakową strukturę podstawową- ich ścianki zbudowane są z ułożonych w różnych kierunkach warstw mięśni gładkich. Skurcze ułożonych warstwami mięśni ułatwiają przesuwanie treści pokarmowej w przewodzie pokarmowym. ![]() Część elementów układu pokarmowego tworzy przewód pokarmowy. Są to: jama ustna(w której znajdują się zęby oraz język), gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie i jelito grube. W skład układu pokarmowego wchodzą też narządy zwane gruczołami trawiennymi. Zaliczamy do nich: trzy pary ślinianek wytwarzających ślinę, wątrobę, w któej powstaje żółć oraz trzustkę, która produkuje różne enzymy trawienne.
Każdy człowiek powinien przygotowywać posiłki, stosując dietę, dostosowaną do wieku i indywidualnych potrzeb, wynikających z trybu życia. Taka dieta zapewnia ciału odpowiednią ilość każdego składnika pokarmowego, a co za tym idzie umożliwia mu prawidłowe funkcjonowanie. Posiłki muszą dostarczać organizmowi dostatecznej ilości energii. Łatwiej je przyporządzić, gdy znamy wartość energetyczną składników. Jest to ilość energii, jaką uzyskamy z określonego pokarmu. Wartość energetyczną podaje się najczęściej w kaloriach(cal.) Jedna kaloria to 4,1868 dżula. Wartość energetyczna naszych posiłków powinna odpowiadać ilości energii, którą zużywamy w ciągu dnia. Aby obejrzeć filmik z serii "Było sobie życie" o układzie trwiennym kliknij tutaj. |